Visumansökan

Resa själv <90 dagar

Om du vistas i landet <90 dagar kan du som svensk göra din placering på vanligt turistvisum. Då behöver du inte ansöka om visum i förväg, utan du får ditt visum i gränskontrollen vid ankomst. Du måste dock ha en bokad hemresa för att det ska fungera.

Resa själv >90 dagar

Om du tänkt dig en placering som sträcker sig >90 dagar måste du ansöka om visum i förväg. Detta gör du via ambassaden på Flemmingatan i Stockholm. För den som inte är van vid övernitiskt pappersarbete i andra sammanhang kan det vara en prövning. För mig var det det, trots att jag rest mycket i södra Afrika och alltså har lite erfarenhet av den typen av byråkrati. Man kan sammanfatta det såhär: Allt ser först helt oöverstigligt svårt, komplicerat och godtyckligt ut (eftersom det är just det), sen löser sig allt alltid ändå tillslut – så misströsta inte!

Här är några saker som är bra att veta:

Du kan tidigast lämna in din visumansökan 3 månader innan avresedatum

Handläggningstiden är 6-10 veckor, vilket betyder att du har ett rätt smalt fönster för när du behöver lämna in din ansökan.

Läs igenom kraven på dokumentation på ambassadens hemsida i god tid. Du behöver nämligen en rad dokument som tar tid att skaffa.

Läs igenom kraven på hur formuläret ska vara ifyllt noggrant, flera gånger. Du måste t ex använda SVART bläck och inga rättningar eller Tipp-ex får förekomma.

Ambassadens generella öppettider är inte samma som öppettiderna för konsulära ärenden. När jag ansökte var dessa tider Må, Ti & To, Fr 9-12:30. Kolla detta noggrant så slipper du komma tillbaka nästa dag (kanske). Var där först av alla, så har du störst chans att spendera så lite tid som möjligt på ambassaden den dagen.

Resa med barn/familj <90 dagar

Om du reser med din familj och båda föräldrarna och barnen reser med samma flyg fram och tillbaka tror jag att du bara behöver ett ”personbevis120” på engelska. Det beställer du på skatteverkets hemsida och du får det inom 2 dagar om PostNord sköter sig. Beställ det inte för tidigt då det inte får vara äldre än 3 månader vid inresedatum! Dubbelkolla med ambassaden om du behöver något ytterligare dokument från dem också, är osäker på det. Om du däremot reser ensam med barnen vid någon tidpunkt måste du ha den andra förälderns godkännande att göra det. Det finns en speciell blankett för detta ”parental koncept affidavit”, som du laddar ner från ambassadens hemsida (på förstasidan finns länk till formuläret och instruktioner om hur du gör – läs noga flera gånger). Till den måste du ha ”personbevis120” på engelska för varje barn, samt passkopior från båda föräldrarna och barnet (individuella kopior till varje barns formulär). Den föräldern som INTE ska resa med banren måste sedan ta med dessa dokument till ambassaden och få dem stämplade där. OBS skriv inte under formuläret förens du är på ambassaden – underskriften ska vara bevittnad. Du kan också göra det hos en Notarius Publicus om du tycker det är komplicerat att ta sig till ambassaden, men kolla detaljerna kring det med ambassaden först, så det inte blir fel.

Att resa med barn/familj >90 dagar

Om du ska envisas med att maximera svårighetsgraden på byråkratin passar du på att dra med hela familjen på ditt äventyr. Då behöver varje familjemedlem som ska med ha egna visum. De ansöker då om ett visum för ”accompanying spouse or dependant children”. Varje visumansökan ska då vara komplett i sig själv. Det innebär att det måste finnas kopior av samtliga dokument till varje ansökan. T ex måste ditt 3 månader långa kontoutdrag finnas även i dina barns visumansökan eftersom du har ekonomiskt ansvar för dem.

Ska du dessutom resa ensam med barnen vid någon tidpunkt, måste du även ha den andra förälderns godkännanden för detta. Det finns en speciell blankett för detta ”parental koncept affidavit”, som du laddar ner från ambassadens hemsida (på förstasidan finns länk till formuläret och instruktioner om hur du gör – läs noga flera gånger). Till den måste du ha ”personbevis120” på engelska för varje barn, samt passkopior från båda föräldrarna och barnet (individuella kopior till varje barns formulär). Beställ inte barnets ”personbevis120” för tidigt då det inte får vara äldre än 3 månader vid inresedatum! Den föräldern som INTE ska resa med barnen måste sedan ta med dessa dokument till ambassaden och få dem stämplade där. OBS skriv inte under formuläret förens du är på ambassaden – underskriften ska vara bevittnad. Du kan också göra det hos en Notarius Publicus om du tycker det är komplicerat att ta sig till ambassaden, men kolla detaljerna kring det med ambassaden först, så det inte blir fel.

Kommentarer kring dokument som ska med visumansökan

Cover letter – För mig räckte det med att skriva: ”I, …(samtliga namn)…, confirm that I intend to depart from the Republic of South Africa on the …(datum)…” och sedan skriva under, datera och få med svenskt mobilnummer och mailadress.

Formulär DHA-1738 TRP ”Application for study permit” – Fyll i med versaler och svart bläck. Frågor som inte är relevanta fylls i med ”N/A” (not applicable). Bifoga två stycken identiska passfoton.

An official letter from the relevant receiving institution – får du från Stellenbosch Universitet när din ansökan är färdigbehandlad där (ännu et skäl att vara ute i god tid med den processen).

An official letter from the relevant sending institution – för mig räckte det med ett brev i fritext från chefen på landstingets brevhuvud.

Personbevis from Skatteverket – på engelska förstås.

Marital status or spousal relationship – personbevis120 på engelska räcker om du är gift. För mig täckte ett (1) sådant personbevis både behovet av personbevis och bevis på civilstånd.

In respect of minor dependent children accompanying the applicant – även här täcktes behovet av ett (1) personbevis120 (då alla familjerelationer kommer med där).

Proof of arranged Accommodation – Här bifogade jag hyreskontraktet jag ingått i förväg (dock utan ”A certified copy (by SA police) of the Lease, A certified copy (by SA police) of Id-card of the Lessor”) och det gick bra. Om man däremot inte har boende ordnat för sig så långt i förväg – det behövs inte, då det är lättast att hitta en lägenhet tätare inpå det datum man vill flytta in), vet jag inte säkert hur man gör bäst. Ett förslag jag hört ska fungera är att be en lokal fastighetsmäklare skriva ett kontrakt på en lägenhet i förväg, som man sedan inte utnyttjar. Ett annat kan vara att använda sig av sjukhusets studentlägenheter som ”täckmantel”.

A Police clearance certificate – utdrag ur brottsregistret på engelska. Beställs över nätet, tar någon vecka om du ordnar betalningen snabbt.

A medical report Form BI-811 – Lite lustigt formulerat läkarintyg där jag bad en kollega intyga att jag och min familj alltså inte var ”mentally disordered or physically defective in any way”. Gick bra att ta med hela familjen på ett formulär och sedan göra kopior till allas individuella visumansökningar.

A radiological report Form BI-806 – En radiolog på mitt sjukhus fick ordna lungröntgen på mig och min fru (först kändes det lite onödigt, men det kan kanske vara bra att ha en före och efter bild ifall man nu skulle få TBC i arbetet där). Alla resenärer som fyllt 12 år måste röntgas.

Proof of medical insurance – Det här visade sig vara den mest svårlösta biten. Det räcker nämligen inte med ditt vanliga servicekort, där det står att kortinnehavaren är försäkrad. Här krävs istället att det tydligt framgår att försäkringen inte upphör under vistelsetiden och att varje individ omfattas av försäkringen. Alltså behöver du be försäkringsbolaget att på engelska skriva start- och slutdatum och allas namn på ett intyg.

Bank statements for the last three (3) months – här vill de se samtliga in- och utsättningar på ditt lönekonto för att förvissa sig om din ekonomiska status. Jag försökte ge dem ett kontoutdrag dör jag visade att jag hade gott om kontanta tillgångar, men det dög inte.

Proof of preliminary booking of return flight ticket – det räcker troligen med just en preliminär bokning. Jag hade dock en förbetalt biljett.

The non-refundable application fee of SEK 301 – sätts in på ambassadens konto i förväg. Skriv ut ett kvitto på insättningen och bifoga det till din ansökan.

 

Annonser

Författare: akutlakareikapstaden

Gör ST i akutsjukvård på Mälarsjukhuset. Just nu är jag och familjen i Kapstaden där jag gör 5 månader utlandsplacering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s